ساخت و بهره برداری از خط انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی گامی بلند برای دولت سیزدهم در راستای مهار و کنترل بحران خشکسالی و کمبود شدید منابع آبی به شمار می رود و مجری این طرح آن را یکی از مصادیق امیدآفرینی در دل مردم شرق کشور مبتنی بر منویات رهبری توصیف می کند.

مجری طرح امیدآفرینِ انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی در گفتگو با قدس مطرح کرد: نقدینگی و نبود مشوق؛ موانع اصلی پیشرفت پروژه

به گزارش قدس آنلاین، انتقال آب دریای عمان به استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی یکی از طرحهای کلان تعریف شده برای تامین بخشی از کسری آب دالان شرق کشور است که بر اساس اظهارات مسوولان ذی ربط، ظرفیت انتقال 4/2 میلیارد متر مکعب در سال را دارد.

ساخت و بهره برداری از خط انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی گامی بلند برای دولت سیزدهم در راستای مهار و کنترل بحران خشکسالی و کمبود شدید منابع آبی به شمار می رود و مدیر عامل شرکت تامین آب صنایع و معادن (ایمواسکو) به عنوان مجری این طرح آن را یکی از مصادیق امیدآفرینی در دل مردم شرق کشور مبتنی بر منویات رهبری توصیف می کند.

محمد حسن اسدی در گفتگو با خبرنگار ما ابراز امیدواری می کند با برنامه ریزی صورت گرفته، طرح انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی تا پایان سال 1404 و با اولویت آب رسانی به استان سیستان و بلوچستان به بهره برداری برسد.

 افزایش ظرفیتهای زیرساختی برای تامین آب شرب          

اسدی می­گوید: یکی از راهکارهای اساسی برای تامین آب مورد نیاز کشور، شیرین­سازی آب دریا و انتقال آن تا نقاط مصرف است، لذا از اوایل دهه 90 شیرین سازی آب از خلیج فارس شروع شد و فاز اول آن با انتقال آب خلیج فارس به استان­های کرمان و یزد در سال 99 به بهره­برداری رسید و پس از آن انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی مورد مطالعه قرار گرفت و عملیات اجرایی آن چهار ماه پس از شروع دولت سیزدهم ( آبان 1400) آغاز شده است و با سرمایه­گذاری شرکت­های بزرگ صنایع معدنی کشور ادامه دارد.

به گفته وی هدف از اجرای طرح، تامین آب مورد نیاز صنایع و معادن شرق کشور بود که با اراده مجلس و دولت، تامین آب شرب هم در دستور کار قرار گرفت  لذا ظرفیت کلیه زیرساختهای پروژه افزایش یافته است.

پیشرفت واقعی 9 درصدی پروژه تا پایان خرداد

مجری طرح انتقال آب از دریای عمان به استان‌ های شرق کشور در تشریح آخرین اقدامات اجرایی صورت گرفته در این طرح خاطر نشان می­سازد: پیشرفت واقعی پروژه تا کنون ( پایان خرداد 1402)  نزدیک 9 درصد است. حجم قراردادهای منعقد شده ریالی هم بالغ بر 12 هزار میلیارد تومان و 300 میلیون یورو قرارداد ارزی در تمامی حوزه ها از جمله تامین تجهیزات، اجرای آب شیرین کن­ها و خطوط انتقال است. اسدی ادامه می دهد: تاکنون احداث سازه آبگیر بیش از 60 درصد و کالورت آبگیری و دفع پساب دریا بیش از 15 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و 100 درصد قرارداد بخش خارجی تجهیزات آب شیرین کن منعقد شده است.

به گفته وی از مجموع 1480 کیلومتر ( 1342 کیلومتر خط اصلی تا مشهد و انشعاب سنگان به طول 138 کیلومتر)، 1258 کیلومتر معادل 86 درصد، نقشه برداری و 1332 کیلومتر معادل 90 درصد، تحصیل اراضی انجام شده است.

مدیر عامل شرکت تامین آب صنایع و معادن ادامه می­دهد: هم اکنون 10 پیمانکار برای مسیرسازی از چابهار تا مشهد فعال هستند و مجموعاً 1242 کیلومتر معادل 84 درصد از مسیر پیمانکار دارد. مسیر آماده لوله گذاری نیز حدود 500 کیلومتر و لوله­گذاری واگذار شده به پیمانکاران فعلا در سه قطعه در استان سیستان و بلوچستان  225 کیلومتر است که این عدد 15 درصد از مسیری که باید لوله گذاری شود را در بر می گیرد.

بنا بر اظهارات اسدی برای به سرانجام رساندن این طرح تاکنون 234 هزار تن ورق خریداری شده که این حجم خرید معادل 50 درصد ورق مورد نیاز برای مسیر چابهار تا زاهدان است. او همچنین به قرارداد منعقد شده با کارخانه لوله­سازی به میزان حدود 500 هزار تن و تولید و ارسال 75 کیلومتر لوله به کارگاهها اشاره می کند.

1404؛ سال اتمام پروژه با اولویت سیستان و بلوچستان

اسدی در خصوص زمان احتمالی اتمام پروژه هم خاطر نشان می سازد: طبق برنامه­ریزی صورت گرفته تا پایان 1404 پروژه به اتمام م­ رسد و از آنجایی که وضعیت استان سیستان و بلوچستان بحرانی تر از دیگر نقاط کشور است، اراده بر این است که انتقال آب با اولویت این استان به پایان برسد و حتی یک طرح زودهنگام به طور اضطراری برای تامین آب زاهدان داریم. در مجموع اگر منابع مالی ای که امروز متصور هستیم تامین شود چون پروژه خطی است و می توانیم تعداد پیمانکاران لوله گذاری را زیاد کنیم، این امکان وجود دارد که در سال 1404 آب را به مشهد برسانیم.

 نقدینگی و نبود مشوق؛ موانع اصلی پیشرفت پروژه  

به گفته مجری طرح انتقال آب از دریای عمان به استان‌ های شرق کشور مجموع بودجه مورد نیاز طرح حدود 3 میلیارد یورو برآورد شده است. او در خصوص مشکلات و موانع احتمالی پیشرفت و به اتمام رسیدن پروژه مطابق برنامه ریزی صورت گرفته نیز می گوید: مشکل اصلی فقط نقدینگی است و هیچ مشکل دیگری نداریم. برای تامین مالی این طرح با توجه به قانون انتقال آب دریای عمان و موظف شدن ما به تامین آب شرب از این خط و برای بالا بردن نرخ بازده داخلی ( IRR) منتظر ایجاد مشوق برای سرمایه گذاران از سوی دولت هستیم. اگر این مشوق­ها تامین شود مشکلی در تامین نقدینگی و تکمیل به موقع پروژه نداریم.

وی در توضیح اهم مشوقهای این طرح خاطر نشان می سازد: در قانون انتقال آب دریای عمان و آیین نامه اجرایی آن قید شده است که دولت برای تامین آب شرب و اقتصادی کردن طرح، بسته ای حمایتی تنظیم کند و از آنجایی که سهامداران ما اغلب صنایع معدنی هستند با واگذاری معدن به آنها دو هدف دنبال می شود، اولاً معادن فعال می شوند و اشتغال افزایش می­یابد و ثانیاً از محل همین معادن می­توانیم بازپرداخت تسهیلات را با به ثمر رسیدن معادن انجام دهیم.

به باور اسدی طرح انتقال آب دریای عمان به استانهای شرقی کشور اقدامی بزرگ و موثر در این استانها و منطبق بر منویات رهبری مبنی بر امیدآفرینی در دل مردم این منطقه به خصوص استان سیستان و بلوچستان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.